Jongerenvakantie Spanje

Jongerenvakantie Spanje

Spanje is een koninkrijk in zuidwest Europa en ligt op het Iberisch schiereiland samen met Portugal in het westen en Gibraltar in het zuiden. Tot Spanje behoren tevens de Balearen in de Middellandse Zee en de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan . Ook in Marokko bevinden zich nog twee Spaanse enclaves, Melila en Ceuta, met gelimiteerde autonomie.

De landsgrenzen worden gevormd door water en bergen. De Atlantische Oceaan in het noordwesten, de Pyreneeën in het noorden met Frankrijk en Andorra, de Middellandse Zee in het oosten en zuiden en rivieren en bergketens met Portugal in het westen. Het kernlandschap is de Meseta, een zeer uitgestrekte hoogvlakte, die door het granietrijke Castiliaans Scheidingsgebergte (Cordera Central, 600 km lang) in tweeën wordt gesplitst, Submeseta Norte en Submeseta Sur, ook wel Oud-Castilië en Nieuw-Castilië genoemd. Aan de voet van de vele bergketens komen zeer gevarieerde landschappen voor, zoals de groene valleien in het noorden, de woestijnachtige gebieden van Extramadura, de rijstvelden van de Levante, de olijf- en appelboomgaarden van Andalusië, het palmenwoud van Elche in de provincie Alicante en de vele rotskusten.

Advertenties van onze partners

Ooit bevolkt geweest door de voorouders van de Neanderthalers, de introductie van de Almeria-cultuur die werd gekenmerkt door megalithische graven en zogenaamde idolen of cultusbeeldjes, is Spanje na de Grieken, Romeinen en de Carthaagse Feniciërs, overspoeld door de Moren, waarmee de toon is gezet voor het hedendaagse land. Vooral in het warme zuiden vind je overal stille getuigen van de adembenemende Moorse cultuur.

Klimaat Spanje

Als gevolg van de verrijzing van het scheidingsgebergte zijn er in Spanje grote klimaatverschillen tussen de verschillende gebieden alsook binnen de gebieden. Grote delen hebben een landklimaat, op sommige plekken valt zo weinig regen dat men moet spreken van een steppeklimaat, en aan de kusten heerst het Middellandse Zeeklimaat. Hete zomers (30 graden en hoger), warme winters (10 graden gemiddeld), weinig regen.

Bezienswaardigheden Spanje

Aan de costa’s, vooral in het zuiden, vind je nog vele ongeschonden witte Moorse nederzettingen, in Granada kun je naar het Alhambra, in Madrid o.a. naar het Prado, in Barcelona bekijk je ‘la Sagrada Familia’ , de architectuur in het algemeen en Camp Nou, Pamplona staat bekend om de stierenloslaat, Valencia met zijn oneindige sinaasappelboomgaarden, de Sierra Nevada als natuurgebied evenals uiteraard de Pyreneeën, Santander als een van de vele universiteitssteden, Valladolid als de stad waar het zuiverste Spaans wordt gesproken en Sevilla met zijn Spaanse Rijschool met de allermooiste Arabische volbloeds. En in vrijwel elke stad vind je de prachtigste gebouwen uit de rijke Spaanse geschiedenis evenals talloze musea, basilieken, kathedralen en weelderig begroeide onder architectuur aangelegde stadsparken met oranjerieën en imposante waterpartijen.

Eten en drinken Spanje

De bekendste Spaanse lekkernijen zijn genoegzaam bekend bij de reiziger. Paëlla en tapa’s. Maar er is meer, veel meer binnen bereik als je eens de binnenlanden ingaat en in regionale keukens terechtkomt. Juist in de verschillende klimaatzone’s is er die diversiteit aan producten. Waag je echter niet zonder nadenken aan het orgaanvlees in de Sierra Nevada, je partner wil je daarna niet in bed, je ruikt naar hyena. En drink overal de plaatselijke wijn, die is heerlijk en als je even aandringt komt er bij de koffie meestal wel een eigen distellaat op tafel.

Offerte voor een jongerenvakantie Spanje? Klik hier