Jongerenvakantie Portugal

Jongerenvakantie Portugal

Portugal maakt deel uit van het Iberische schiereiland en bestaat uit de westrand van het Spaanse tafelland dat in Portugal overgaat in brede kustvlakten. Hierdoor heeft het land een opvallend gevarieerd landschap waarin de rivier de Taag (Tejo) de belangrijke scheidslijn is. Ongeveer de helft van het gebied ten noorden van de Taag, ligt boven de 400 m. Het land ten zuiden van de rivier bereikt op slechts zeer weinig plaatsen die hoogte. De hoogste bergtoppen komen voor in de centrale Serra de Estela, een bergketen die van noordoost naar zuidwest loopt. Het hoogste punt van Portugal, de 2351 m hoge Ponta do Pico, ligt op de Azoren, een eilandengroep in de Atlantische Oceaan die evenals Madeira, verder naar het zuiden, tot de Republiek behoort.

De oudste sporen van menselijke beschaving dateren van 8000 voor Christus. Kelten en Lusitaniers zijn de eerste belangrijke bewoners geweest, daarna de Romeinen die er zelfs 600 jaar zijn gebleven. De Portugese taal stamt af ven het Latijn. Na een korte bezetting door de Germanen, trokken de Moren via Spanje het land binnen en hun invloed is voor de ontwikkeling van volk en cultuur van het grootste belang geweest.

Advertenties van onze partners

Klimaat Portugal

Ondanks de invloeden van de betrekkelijk koude Atlantische Oceaan, is het overheersende klimaattype mediterraan met temperaturen in de zomer van 24 graden aan de kust tot 40 graden in het binnenland. In de winter wordt het niet kouder dan een graad of 12 in het zuiden en zo’n 4 graden in de bergen van het noorden.

Bezienswaardigheden Portugal

De Algarve is de meest bezochte streek, met name door zonaanbidders. Toch is hier in cultureel opzicht ook veel te genieten in het mooie en rustige achterland. Lissabon is het centrum voor tochten naar de kustplaatsen rond de monding van de Taag, o.a. Cascais en Estoril. Tussen Porto, schitterend gelegen aan de steile oevers van de Douro, en Lissabon ligt een aantal fraaie steden. Coimbra, oude universiteitsstad, Nazare en Fatima, bedevaartplaatsen, zijn de bekendste. Ten noorden van Porto liggen badplaatsen als Póvoa de Varzim en Viana do Castello. Meer landinwaarts liggen Braga en Guimarães, waar in 1109 de eerste koning van Portugal, Alfons I de Veroveraar, werd geboren.

Activiteiten Portugal

Los van de gebruikelijke watersportgenoegens is Portugal vooral cultuurhistorisch een uitbundig paradijs. Van Romeinse en Moorse oorsprong zijn er paleizen, tempels, opgravingen, musea, stadsparken, rijk geornamenteerde bruggen of huizen en theaters te bezichtigen. Maar ook de wijnbouw heeft zijn aantrekkingskracht op bezoekers van het land.

De wijngaarden zijn vooral geconcentreerd in de dalen van de rivieren Minho, bekend van de Vinho Verde, de Douro, port! en de Taag. Niet overal kun je zomaar binnenvallen maar waar de deuren openstaan kun je proeven tot je bleek ziet of Portugees spreekt.

Eten en drinken Portugal

Het volksvoedsel bij uitstek is vis in het algemeen en kabeljauw in het bijzonder. Met de huidige visstand wordt die echter duur betaald. Meer in het binnenland vind je de arme keuken van de boeren met verrukkelijke stoofpotten, estufados, van geiten- en lamsvlees. Iedereen drinkt overal wijn bij, van eenvoudige landwijnen tot de befaamde Bairada, Reguengos, Douro en Sétubal wijnen. Drink er de Ruby en Tawny Vintage Port bij kaas en andere tapas ‘au zinc’ en blijf dat doen zolang je er bent.

Offerte voor een jongerenvakantie Portugal? Klik hier