Jongerenvakantie Malta

Jongerenvakantie Malta

Malta is een eiland in de Middellandse Zee dat samen met de eilanden Gozo en Comino de Republiek Malta vormt. Het ligt ongeveer 94 km ten zuidwesten van het Italiaanse Sicilië en 290 km ten noorden van Tunesië en is over het algemeen heuvelachtig. In het oosten vrij vlak in het westen bergachtig tot 350 meter boven de zeespiegel. Alleen in de maanden maart tot en met mei ziet het eiland er wat groener en vriendelijker uit door de regen die dan valt.

De kust van Malta is rotsachtig met hier en daar een zandbaai met in het oosten grotere baaien die uitstekende natuurlijke havens vormen. In een ver verleden was het overdekt met bossen maar die zijn al in de oudheid gekapt ten behoeve van de scheepsbouw, de akkerbouw en om als brandhout te dienen. De erosie sloeg snel toe en veranderde Malta in het huidige landschap. Gozo is wat vruchtbaarder door een bovenliggende kleilaag die het regenwater vasthoudt en daarmee landbouw mogelijk maakt. Comino daarentegen heeft een droog en kaal landschap.

Advertenties van onze partners

De eerste Maltezers waren boeren, waarschijnlijk van Sicilië, arriveerden ca. 5200 voor Christus en woonden toen in grotten. Later is Malta bezet geweest door Feniciërs, Puniërs uit Carthago, Romeinen en Byzantijnen, Arabieren uit Tunesië die grote invloed hebben gehad op de Maltese taal. Op doortocht naar Egypte kreeg vervolgens Napoleon vrij gemakkelijk Malta in bezit, daarna de Britten die uiteindelijk in 1964 Malta onafhankelijkheid verleenden. De hoofdstad is Valletta en de munteenheid het Maltezer pond.

Klimaat Malta

Malta heeft een mediterraan klimaat met een droge lange zomer die duurt van april tot en met oktober met een gemiddelde temperatuur van 26 graden. November tot en met maart, het winterseizoen, zijn erg mild met temperaturen rond de 12 graden. De neerslag, meestal korte hevige buien, bedraagt gemiddeld 500 mm per jaar. In de zomer kan de Siroccowind waaien die de temperatuur soms tot 40 graden opjaagt.

Bezienswaardigheden Malta

Door de vele buitenlandse overheersingen, is op Malta nogal te genieten van uiteenlopende architectuur. In Valletta bijvoorbeeld zie je in het havengebied de fraaiste bouwwerken uit al die verschillende culturen een wonderbaarlijk rustig geheel vormen.

Omdat Malta vooral rijkere toeristen wil aantrekken, worden er zeer luxe hotels gebouwd die om te bekijken al indrukwekkend genoeg zijn. In de jachthaven vergaapt men zich aan de schepen met gouden relingen, gigantisch veel vierkante meters zeil, honderden pékaas en de vaak maffiose eigenaren.

Activiteiten Malta

Paraderen over de boulevards van de havenplaatsen is een geliefde bezigheid op Malta. De buitenlandse residentiëlen, voor wie speciaal een gunstig belastingklimaat is geschapen, lopen voorop om te pronken met hun bezit. Meer dan dat en de gebruikelijke watersportactiviteiten biedt Malta eigenlijk niet.

Eten en drinken Malta

Het is al gezegd, Malta is ten prooi gevallen aan massale houtkap en daarmee is ook de flora en fauna verwoest. Op een enkele vink na en wat lammeren, brengt het eiland geen eigen ingrediënten in de keuken binnen. Alles is van import afkomstig en garandeert zo de restaurants een gevarieerd aanbod. Vooral de Italiaanse keuken is in trek en met de Franse en Noord-Afrikaanse inbreng, kun je er zeer smakelijk eten. In de betere hotels bieden ze een interessant wijnassortiment.

Offerte voor een jongerenvakantie Malta? Klik hier