Jongerenvakantie Frankrijk

Jongerenvakantie Frankrijk

De Franse Republiek omvat naast Europees Frankrijk, ‘la Métropole’, de overzeese departementen Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique en ‘La Réunion de collectivités territorialles Îles Saint Pierre et Miquelon et Mayotte’, en vier overzeese territoria, Nieuw Caledonië, Vanuata, Wallis en Futuna en tenslotte Frans Polynesië. In de Middellandse zee ligt nog Corsica. Verder maakt Frankrijk ook nog aanspraak op een deel van Antartica. Het landschap bestaat uit laagvlakten, kusten en oude en jonge gebergten. Tot de oude gebergten horen het Armoricaans Massief in Bretagne, de uitlopers van de Belgische Ardennen, de Vogezen en het Centraal Massief een vulkanisch gebergte ter hoogte van Clermont-Ferrand waar grote rivieren als de Dordogne, de Loire, de Tarn, de Ardèche en de Hérault hun oorsprong vinden. Jonge gebergten zijn in het zuiden de Pyreneëen en in het oosten de Jura en de Alpen waar in slagorde, de Gironde, de Seine en de Rhône ontspringen.

Advertenties van onze partners

De Franse Revolutie heeft in 1789 voor een totale staatsvernieuwing gezorgd. De koningshuizen werden verdreven en de macht kwam aan de Nationale Vergadering. De Corsicaan Napoleon Bonaparte smeulde met meedogenloos optreden de ontstane binnenbrandjes en riep zichzelf, na een staatsgreep in 1799, in 1804 uit tot Keizer van Frankrijk. Door het uitvaardigen van de ‘Code Civil’ en andere wetboeken werden het onderwijs, het gerecht en de administratie hervormd en gecentraliseerd. Conflicten met en nederlagen tegen Rusland, leidden uiteindelijk tot zijn val en hij werd verbannen naar Elba.

Een eeuw later stond een nieuwe militaire leider op, generaal Charles de Gaulle, die ooit bij een fles Vosne-Romanée 1959 lalde, het moeilijk te vinden een volk te leiden dat meer dan vierhonderd verschillende kazen eet. Sindsdien is Frankrijk wat het nu is, een paradijs met precedenten.

Klimaat Frankrijk

Langs de kust van de Middellandse Zee en in het zuidelijke deel van het Rhônedal heerst een, hoe kan het anders, Middellandse Zeeklimaat, met zomers droog en heet en winters vochtig en zacht. Berucht en gevreesd in het Rhônedal is de Mistral, een striemende koude valwind die van het Centraal Massief naar de Camargue jakkert, mens en dier beschutting gebiedend.

In het westen heerst een gematigd zeeklimaat, in het oosten een landklimaat met 83 vorstdagen en een zomertemperatuur van maar 19 graden. In Midden-Frankrijk heerst een overgangsklimaat met kenmerken van zowel zee- als landklimaat.

Bezienswaardigheden Frankrijk

Frankrijk is het grootste West-Europese land, dus een selectie. Vanzelfsprekend Parijs met de Sacre Coeur, het Panthéon, les Tuilleriën, het Louvre, de Duitse toren, la Défence, het Quartier Latin (dus de Pont Neuf en de Sorbonne), les Champs Elysées (aankomst van de Tour). In Chartres de fameuze Kathedraal, in Marseille de haven en de Afrikanenwijk, in Bordeaux het Palais de Justice en het Maison du Vin, in Avignon het Palais des Papes en de onaffe brug. In Reims de juwelen en Champagnehuizen, de architectuur en de talloze musea over het hele land. De berggebieden met de Mont Blanc in de Alpen, de Aspin en Tourmalet in de Pyreneëen, de rokende Puys in de Auvergne, diepe ruige kloven en prachtige groene valleien met bruisende rivieren en vele vissoorten.

Eten en drinken Frankrijk

Lammeren uit Sisteron, kazen uit alle windstreken, wijnen van praktisch alle départementen, truffels uit de Drôme, Foix-Gras uit de Dordogne, Charolais uit de Bourgogne, Limousin uit de Auvergne, pétoncles en violet van de Mediterranée, kaviaar van het bekken in Acquitaine.

Geniet dit alles met aan je voeten een Beauceron, herder en trots van de natie.

Offerte voor een jongerenvakantie Frankrijk? Klik hier