Jongerenvakantie Bulgarije

Jongerenvakantie Bulgarije

Officieel heet Bulgarije Republika Bulgaria en is gelegen in Zuidoost Europa op het balkanschiereiland. De Balkan is een berggebied dat zich uitstrekt ten zuiden van de rivier de Donau. Het land is 110.994 km2 groot en daarmee 2,7 maal Nederland. Het grenst in het noorden aan Roemenië, in het westen aan Macedonië en het voormalig Joegoslavië, in het zuiden aan Griekenland, in het zuidoosten aan Turkije en in het oosten aan de Zwarte Zee. De grootste afstand van noord naar zuid is 330 km en van oost naar west 520 km. In de Hoog-Balkan ligt een van de hoogste bergen van Bulgarije, de Botev (2376 meter). De gemiddelde hoogte is 700 meter. Ten zuiden van het Balkangebergte ligt de Tharische Laagvlakte en daarna komen drie belangrijke massieven, het Rilagebergte, het Piringebergte en het Rodopi massief dat doorloopt tot ver in Griekenland

Bulgarije werd in de oudheid bewoond door Thraciërs, die in de 1ste eeuw werden onderworpen door de Romeinen. Vanaf ca. 300 v.C. hadden zij zich vermengd met de binnengevallen Kelten. Tussen de 5e en de 7e eeuw vielen Turks-Mongoolse nomadenstammen Bulgarije binnen dat op knok uitdraaide met de aanwezige Slavische stammen, maar uiteindelijk stichtten zij samen het eerste Bugaarse Tsarenrijk. Later, na de val van het 2e Tsarenrijk, viel Bulgarije in handen van de Turken die er meedogenloos huishielden, iets dat door de Bulgaren hen nu nog wordt aangerekend. De Russen schoten te hulp maar dat was meer uit eigenbelang om hun invloed in de Krim zo te kunnen uitbreiden.

Advertenties van onze partners

Van het gelovige volksdeel (ca. 40%) behoort zo’n 83,5% tot de Bulgaars-Orthodoxe Kerk, ongeveer 13% is Islamiet, voornamelijk Turken en Pomaken (moslim geworden Bulgaren), 1,5% is Katholiek, 1% protestants of joods..

Klimaat Bulgarije

Het typische Midden-Europese landklimaat met warme zomers en koude winters, wordt in Bulgarije sterk beïnvloed door de Zwarte Zee en het Balkangebergte. Het noorden heeft een uitgesproken landklimaat en het zuiden, dichter bij Griekenland, vertoont steeds meer mediterrane klimaateigenschappen. De temperaturen in de zomer lopen gemakkelijk op tot 30 graden Celcius en in de winter komen ze vooral in de bergen diep onder nul.

Bezienswaardigheden Bulgarije

In het hart van Bulgarije ligt de zogenaamde Rozenvallei, omgeven door twee imposante uitlopers van de gebergten de Balkan en de Sredna Gora, en doet denken aan de uitgestrekte Nederlandse bloembollenvelden. Het land is rijk aan musea met als hoogtepunt het Nationaal Historisch Museum in Sofia, de hoofdstad. Als je door deze stad loopt, proef je de rijke geschiedenis van dit land, terug te zien in de vele bouwstijlen van paleizen , godshuizen, tempels, archeologische overblijfselen, parken en huizen. De kloosters hebben in Bulgarije altijd een grote rol gespeeld tijdens de overheersingen door andere volkeren als toevluchtsoorden. Nog steeds fungeren ze als symbool voor nationale eenheid en hoop. Veliko Turnovo is volgens kenners de meest Bulgaarse stad en was van 1186 tot 1396 zelfs de hoofdstad van het land.

Eten en drinken Bulgarije

De keuken heeft veel Turkse, Griekse en westerse invloeden. Beroemde gerechten zijn bv. Tarator, koude yoghurt en komkommersoep, Kavarma, stofpot van vlees met groenten, Gyuvech, gestoofde groenten met lamsvlees, schapenkaas en Kyopulo, een salade van gegrilde aubergines, paprika, knoflook en peterselie. De Bulgaarse wijnen zijn acceptabel.

Offerte voor een jongerenvakantie Bulgarije? Klik hier